Graviditet


Graviditet


ULTRALYD

 


Er du gravid? Svangerskapet er en spennende tid! Hver dag utvikler fosteret seg mot å bli en fullt utviklet baby. Vi har avansert ultralydsmaskin som kan undersøke både deg, morkake og vise fosteret i alle stadier av graviditeten.


Gravid kvinne
pregnant-534471
Babysko
3D ansikt foster___serialized4
7 ukers foster

ULTRALYD I GRAVIDITET

 

Ultralyd fungerer ved å sende lydbølger via en ultralydsprobe inn i vevet den møter. Når lydbølgene møter vev, reflekteres de tilbake til proben og et bilde dannes på skjermen. Bildekvaliteten kan variere fra kvinne til kvinne, da mange forhold slik som vevstype, hudtykkelse, fostervannsmengde, morkakens beliggenhet og fosterets alder og plassering påvirker hvordan bildene blir.   


Ultralyd er ikke skadelig for fosteret og kan tas på alle tidspunkt i graviditeten. Det er gjerne mest hensiktsmessig å gjøre ultralyd med innvendig ultralydsprobe frem til svangerskapsuke 11-12. Etter dette er det vanlig å bruke utvendig ultralydsprobe på magen til mor. Hvis du er usikker på hvor langt du er i graviditeten, kan det være lurt å få undersøkt deg med ultralyd så snarlig som mulig slik at du kan få den svangerskapsoppfølgingen som er vanlig for de forskjellige stadiene i graviditeten. 


Hvis du ønsker at vi bruker ekstra lang tid på ultralydsundersøkelsen anbefaler vi at du booker en dobbelttime.


Svangerskapsuke 5-6:

Tidlige tegn til graviditet. Her er fosteret kun noen få millimeter stort, og man kan se plommesekken som gir næring til fosteret. 


Svangerskapsuke 7-12

Her vil man kunne se om svangerskapet ligger i livmoren, se om det er ett eller flere fostre, og man vil kunne se hjertet slår normalt.


Svangerskapsuke 12-17

Fosteret vokser og anatomien begynner å bli mer tydelig. I slutten av denne perioden vil man ofte kunne se kjønnet på fosteret. Det er ikke lov å opplyse om fosterets kjønn før etter svangerskapsuke 13+0 etter norsk lov.


Svangerskapsuke 18-19:

Rutineultralyd. Her går man nøye gjennom fosterets organer, fostervannsmengde, plassering av morkake og man setter termin for fødsel.


Svangerskapsuke 20-32:

Fosteret vokser seg større og her kan man ofte gjøre gode 3D skanninger av fosteret.  


Svangerskapsuke 32 frem til fødsel:

Her gjør man hovedsakelig vekstkontroller og sjekker at fosteret trives og har riktig mengde fostervann. 


SPENT PÅ FOSTERETS UTVIKLING?

3D/4D ultralyd

Lyst til å ta en sniktitt på hvordan fosteret ser ut?


GrimstadGynekologen har et av markedets beste ultralyds-apparater med mulighet for 2D og 3D/4D avbildning. Dette kan ved hjelp av ufarlige lydbølger gi detaljert informasjon om fostre, morkake, fostervannsmengde, eventuelle avvik og fostres utvikling i løpet av graviditeten. 3D ultralyd gjør slik at man kan se konturer av ansikt eller avanserte bilder av fosteret i tidligere del av graviditeten. Ultralyds-undersøkelser kan utføres innvendig eller utvendig avhengig av problemstilling eller graviditetslengde.

 

Det er mange forhold som kan påvirke bildekvaliteten. Kvinner har forskjellige vevstyper og disse kan avbilde ulikt. Hos gravide vil i tillegg fosterets plassering, hudtykkelsen, plassering av morkaken, samt mengde fostervann påvirke bildekvaliteten eller gjøre det vanskelig å få gode 3D bilder. Dette gjør også at det er en sjanse for at eventuelle avvik på eggstokker, livmor eller foster ikke vil vises på ultralyds-undersøkelsen.


NB. For timer til 3D/4D ultralyd er det nødvendig med forlenget konsultasjon (inntil 60 min) for å kunne bearbeide bildene som tas.

BEKYMRINGER

Med en graviditet kan også følge bekymringer, smerter, blødninger eller andre plager. Ta kontakt om det er noe som bekymrer deg.